perjantai 23. elokuuta 2024

SINÄ, ANDREW MARVELL

Archibald MacLeish(1892-1982)

Ja täällä kasvot alaspäin auringossa
ja täällä maan keskipäivän korkeudessa
tuntea ainainen eteneminen
ainainen kohoaminen yön:

Tuntea hiipivän ylös kaartuvaa itää
maisen koleuden iltahämärän ja hitaasti
yli noiden alisten maiden laajan
ja ainaisesti kipuavan varjon kasvavan

ja oudot Ekbatanassa puut
ottamassa lehti lehdeltä oudon illan
tulviva pimeä ympärillä polviensa 
Persian vuoret muuttuvat

ja nyt Kermanshahissa portti
tyhjän pimeä ja kuihtunut ruoho
ja halki iltahämärän nyt myöhäiset
vähäiset matkalaiset lännensuuntaisessa solassa

ja Bagdad pimentynyt ja silta
yli hiljaisen joen mennyt
ja halki Arabian reuna
illan laajenee ja hiipii eteenpäin

ja syventää Palmyran kadulla
pyöränuraa raunioituneella kivellä
ja Libanon hiipuu pois ja Kreeta
korkea halki pilvien ja lakastumassa

ja Sisilian yllä ilma
yhä välähtäen lokeista suuntaamassa maalle
ja siintävät ja hitaasti katoavat
purjeet yllä varjoisien runkojen

ja Espanja jää alle ja ranta
kultahiekkaisen Afrikan
ja ilta häviää eikä enää
matala kalpea valo yllä tuon maan

eikä nyt pitkää valoa merellä:

Ja täällä kasvot alaspäin auringossa
tuntea kuinka nopeasti kuinka salaisesti
varjo yön etenee...

You, Andrew Marvell, kirjoitettu 1926, julkaistiin kokoelmassa New Found Land(1930).

Archibald MacLeish oli Yalen ja Harvardin yliopistoissa koulutettu yhdysvaltalainen lakimies, näytelmäkirjailija, runoilija, toimittaja ja virkamies. Urallaan MacLeish toimi muunmuassa Yhdysvaltain kongressin kirjaston pääkirjastonhoitajana vuosina 1939-44, ja tämän ohella virkamiehenä propagandatehtävissä Yhdysvaltain liityttyä Toiseen maailmansotaan, ennen kuin hän toimi ensimmäisenä Yhdysvaltain julkisten asioiden apulaisulkoministerinä vuosina 1944-45. Sodan jälkeen hän oli perustamassa UNESCO:a. Hän oli retoriikan professori Harvardin yliopistossa vuodet 1949-62 ja seurasi Robert Frostia(1874-1963) luennoitsijana Amherst Collegessa vuosina 1963-67. Kirjailijana MacLeish voitti kolme Pulitzerin palkintoa muiden kotimaisten palkintojensa ohella. MacLeish on näyttelijä Bruce Dernin(1936-) isoeno.

Runo on "vastaus" englantilaisen runoilijan Andrew Marvellin(1621-1678) kuuluisaan runoon To His Coy Mistress ja kuvaa symbolisesti suurten valtakuntien häviämistä menneisyyden yöhön ja toteaa, että yö on saapuva aikanaan myös MacLeishin kotimaan Yhdysvaltojen ylle. MacLeish oli juuri palannut matkalta Persiaan Kansainliiton tehtävissä kirjoittaessaan sen. Väitetysti siihen vaikutti myös uutinen hänen isänsä, skotlantilaissyntyisen suurliikemiehen, Chicagon yliopiston perustajiin vuonna 1890 kuuluneen Andrew MacLeishin(1838-1928) terveyden heikkenemisestä, mutta ottaen huomioon runoilijan isän iän tuolloiin, se tuskin on voinut olla suuri yllätys.

Ekbatana, todennäköisesti nykyinen Hamadanin kaupunki läntisessä Iranissa, oli Meedian valtakunnan pääkaupunki kunnes Meedian viimeisen kuninkaan Astyageen(hallitsi 584-550/549 eaa) tyttärenpoika ja vasalli, Persian kuningas Kyyros II Suuri(hallitsi 559-530/529 eaa) voitti isoisänsä ja liitti Meedian omaan kasvavaan valtakuntaansa. MacLeishin kirjoittaessa tämän runon Hamadanissa oli 30 000 - 40 000 asukasta, nykyisin sen asukasluku on yli 605 000.

Kermanshah on kaupunki ja samannimisen maakunnan keskus Iranissa, luonaaseen Hamadanista. Sassanidien dynastian(224-651) kuningas Bahram IV(hallitsi 388-399) perusti sen vuonna 390. Kermanshah sijaitsee muinaisen Silkkitien varrella vauraalla maanviljelysalueella. Muslimijoukot valloittivat sen vuonna 640. MacLeishin kirjoittaessa runonsa Kermanshahin asukasluku oli alle 80 000, mutta nykyään se on yli 1,1 miljoonan asukkaan suurkaupunki.

Palmyra on UNESCO:n maailmanperintökohteisiin kuuluva rauniokaupunki Syyrian keskiosassa. Keitaalla muinaisten kauppateiden varrella sijaitseva Palmyra eli Tadmur oli olemassa jo pronssikaudella noin neljätuhatta vuotta sitten jolloin se mainitaan kirjoituksissa Marin kaupungista. Rooma otti Palmyran haltuunsa keisari Tiberiuksen hallituskaudella 14-37. Sen kukoistuskausi koitti lyhytaikaisen Palmyran valtakunnan aikana, jolloin kuningatar Zenobia(267/8-72, k. vuoden 274 jälkeen), joka katsoi polveutuvansa Egyptin kuningatar Kleopatrasta(69-30 eaa), teki itsestään aina Egyptistä nykyisen Turkin keskiosiin asti ulottuvan alueen hallitsijan aviomiehensä, Rooman vasallikuningas Odaenathuksen(k, 267/268) salamurhan jälkeen. Odaenathus oli taistellut menestyksekkäästi Persiaa vastaan keisari Valerianuksen(hallitsi 253-60) jäätyä Persian sassanidien vangiksi, mikä oli johtanut Rooman vallan luhistumiseen suuressa osassa sen aasialaisia provinsseja. Rooman keisari Aurelianus(hallitsi 270-75) voitti Zenobian vuonna 272 ja tuhosi Palmyran kapinan jälkeen vuonna 273, mutta kaupunki toipui ja oli tärkeä kauppareittien keskus aina muslimivalloitukseen asti vuonna 634, jolloin sen merkitys väheni. Islamilainen valtio eli ISIS tuhosi osan Palmyran parhaiten säilyneistä raunioista pitäessään sitä hallussaan.


#ArchibaldMacLeish #Käännös #Käännöslyriikka #Käännösruno #Käännösrunot #Käännösrunous #Lyriikka #Runo #Runo #Runokäännöksiä #Runokäännös #Runosuomennos #Runot #Runous #Suomennos #YhdysvaltainKirjallisuus #YhdysvaltainRunous

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti