lauantai 15. maaliskuuta 2025

RUUSUILLE CASTARAN RINNOILLA

William Habington(1605-1654)
Punastuvat neitsyet onnellisia ovat
siveässä nunnaluostarissa rintojensa,
sillä hän rienaisi niin siveää kauneutta,
joka koskaan kutsuisi niitä Kupidon pesiksi.

Istutettuina täten kuinka kirkkaiksi kasvatte,
kuinka rikkaan tuoksun luovutatte?
Jossakin suljetussa puutarhassa, kevätesikot siten
ovat suloisempia kuin avoimella niityllä.
Noissa valkoisissa luostareissa eläkää turvassa
karkeilta puuskilta irstaiden henkäysten,
joka tunti viattomampana ja puhtaampana,
kunnes olet kuolemaan kuihtuva.

Sitten tuo mikä eläen antoi tilaa sinulle,
suurenmoinen hautaholvisi on oleva.
Ei ole marmorille hautaa varten tarvetta,
jonka rinta oli marmoria ollut minulle.
(To the Roses in the Bosome of Castara; Castara, 1634.)

William Habington oli englantilainen, katolilainen kirjailija, jota runoilijana pidetään varsin vähäpätöisenä, ehkä osittain siksi, että hänen oma aikansa tuotti paljon merkittävämpiä runoilijoita johon häntä väistämättä verrataan. Häntä maineikkaampi oli hänen setänsä Edward Habington(k. 1586), joka oli osallisena kuningatar Elisabet I:sen(1558-1603) salamurhaan tähdänneessä Babingtonin salaliitossa ja teloitettiin, ja hänen isänsä Thomas Babington(1560-1647), joka tuomittiin kuolemaan Jaakko I:sen(1603-25) salamurhaan tähdänneen Ruutisalaliiton jälkimainingeissa, mutta armahdettiin vaikutusvaltaisen sukulaisen väliintulon johdosta. Suku käytti myös nimeä Abington ja lukuisia muita variantteja. Sukunimi tarkoittaa "Abban paikkaa", Abban ollessa anglosaksinen miehennimi joka esiintyy etenkin Kentin kuningaskunnan alueella 700-800 -luvuilla.

Castara on hänen vaimonsa Lucy Herbert, jonka kanssa hän meni naimisiin joskus vuosien 1630-33 välillä, ja jonka kanssa hänellä oli ainakin kaksi lasta. Lucy Herbert oli hyvin kaukaista sukua metafyysisiin runoilijoihin luettavalle George Herbertille(1593-1633).


#WilliamHabington #EnglanninKirjallisuus #EnglanninRunous #EnglantilainenRunous #Kirjallisuus #Käännös #Käännöslyriikka #Käännösruno #Käännösrunous #Lyriikka #RomantiikanRunous #Runo #Runoja #Runokäännöksiä #Runokäännös #Runosuomennoksia #Runosuomennokset #Runosuomennos #Runot #Runous #Suomennos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti