maanantai 15. helmikuuta 2021

KAPTEENI KIDD 1650?-1701

Stephen Vincent Benét(1898-1943)

Tämä henkilö räikeissä vaatteissa
on ansiokas Kapteeni Kidd.
He sanovat ettei hän koskaan kultaa haudannut.
Minä ajattelen, ehkä, hän niin teki.

He sanovat sen vain tarinan olevan
että hänen pieni suosikkilaulunsa
oli "Laittakaa nämä maakravut kävelemään lautaa!"
Minä ajattelen, ehkä, he ovat väärässä.

He sanovat hän ei koskaan merirosvonnut
alla Pääkallon-ja-Luiden,
hän vain matkasi vuoksi terveyden
ja puhui rauhoittavilla äänensävyillä.
Itse asiassa, luet lähes kaikissa
historiankirjoissa uudemmissa 
että hän oli mieto kuin maalaisjuusto
- Mutta en pidä hänen ulkonäöstään!

Captain Kidd 1650?-1701 on suomennettu kokoelmasta Selected Works of Stephen Vincent Benét, Volume I: Poetry(1942), sivu 397.

Kapteeni William Kidd(n.1653/54-1701) oli skotlantilaissyntyinen merimies, joka toimi urallaan merillä lain molemmilla puolilla, ja sekä harmaalla alueella niiden välissä. Jälkimmäisessä roolissa, Englannin palveluksessa kaapparilaivan kapteenina Ranskaa vastaan, hän purjehti Intian valtamerellä. Saalistettuaan myös muita kuin ranskalaisia aluksia, joista merkittävimmän saaliin, Quedagh Merchant -aluksen, kapteeni oli englantilainen, hän päätyi lopulta Englannissa oikeuden eteen, tuomittiin kuolemaan ja hirtettiin. Ensimmäisellä kertaa hirttoköysi katkesi, mutta toisin kuin joskus oli tapana, häntä ei vapautettu, vaan Kidd hirtettiin uudestaan, kuolettavasti, hetkeä myöhemmin.

Stephen Vincent Bénet oli ylempään keskiluokkaan kuuluneen sotilasperheen vesa, joka Yalen yliopistossa opiskellessaan 1915-20 läpäisi maisterin tutkinnon, vaikka hän ei kirjoittanut sitä varten mitään tutkielmaa, vaan esitti tutkielman sijaan kirjoittamansa runokokoelman; hänen maineensa oli jo riittävä tuomaan hänelle erikoiskohtelun. Benét oli debytoinut kirjailijana jo teini-iässä, julkaisten esikoiskokoelmansa 17-vuotiaana. Benét'n sentimentaaliset, idealisoidut, Yhdysvaltain historian jo olemassa olleelle mytologialle rakentuneet ja perinteistä runomuotoa käyttävät, teokset osoittautuivat erittäin suosituiksi. Hänen Yhdysvaltain sisällissotaa, siitä molemmin puolin kehittyneitä myyttejä särkemättä, kuvaava runoelmansa John Brown's Body(1928) myi satojatuhansia kappaleita. Postuumista runoelmastaan Western Star(1943) hän sai seuraavana vuonna Pulitzerin palkinnon.


#StephenVincentBenét #KapteeniKidd #Kirjallisuus #Käännösrunous #Lyriikka #Runo #Runoja #Runokäännös #Runous

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti