tiistai 12. syyskuuta 2023

ORAAKKELIT

A. E. Housman(1859-1936)

Se on mykkä, sana jota he menivät kuulemaan korkealla Dodonan vuorella
   kun tuulet olivat tammilehdoissa ja kaikki kattilat
     soivat,
ja mykkä on keskimaan napakivi vierellä laulavan lähteen,
   ja kaiut kallistuvat hiljaisuuteen nyt missä jumalat kertoivat muinoin valheita.

Vein kysymykseni pyhäkköön joka ei ole lopettanut
     puhumista,
   sydän sisällä, joka kertoo totuuden ja kertoo sen kaksi kertaa selkeämmin;
ja oraakkelien luolasta kuulin papittaren kirkuvan
   että hänen ja minun pitäisi varmastikin kuolla ja olla elämättä koskaan uudestaan.

Oi papitar, mitä huudat on selkeää, ja järjevältä kuulostaa kun ajattelen sitä;
   mutta anna kiljuvien kaikujen levätä, ja enää suutasi vaahdota
     älä.
On totta että on parempia väkijuomia kuin suolavesi, mutta sen joka hukkuu
     täytyy se juoda;
   ja oi, tyttöseni, tuo uutinen on uutinen jonka ihmiset ovat kuulleet
     aiemmin.

Kuningas puolet itää kantapäillään marssitetaan aamun
     maista;
   heidän taistelijansa juovat joet tyhjiin, heidän nuolensa pimentävät ilman,
ja hän joka seisoo on kuoleva turhaan, ja kotiin ei ole mitään paluuta.
   Spartalaiset merestä kostealla kivellä istuivat alas ja kampasivat
     tukkansa.

The Oracles, kirjoitettu noin vuoden 1900 ja kesäkuun 7. 1902 välillä, julkaistiin The Venture -lehden vuoden 1903 numerossa ja sitten kokoelmassa  Last Poems(1922). Se on tähän suomennettu kokoelmasta The Poems of A. E. Housman(1997), sen sivuilta 93-94.

Dodonan oraakkeli Epeiroksessa, luoteis-Kreikassa, oli omistettu Zeukselle. Se ja sen papit mainittiin jo Iliaassa ja Odysseiassa. Herodotos(n. 484 - n. 425 eaa) mainitsee papittaret. Oraakkeli kuunteli puiden havinaa tuulessa ja ripustetun kulhon tai kulhojen ääntä kun joko patsaan kädessä oleva piiska, johon oli kiinnitetty luita, osui kulhoon heiluessaan tuulessa tai kun jälkimmäisessä tapauksessa ne iskeytyivät toisiinsa tuulessa. Housmanilla maljojen tilalla ovat, Vergiliusta(70-19 eaa) seuraten padat. Antiikin lähteiden mukaan papit myös seurasivat kyyhkyjen lentoa etsiessään vastauksia kysymyksiin.

Keskimaan napakivi ("midland navel-stone") on Delfoin maailmannapaa osoittava marmorinen Omfalos. Antiikin kreikkalaisille se osoitti maailman keskipistettä.

Laulava lähde on Delfoin Kastalian lähde. Sen lähellä oli maailmannapaa osoittava kivi, omfalos. Housmanin "singing fountain" voi myös tarkoittaa suihkulähdettä, johon varsinaisen lähteen vesi johdettiin, jotta ennustajapapitar Pythia ja kysymyksiä esittämään tulleet toivioretkeläiset voisivat peseytyä sen vedessä. Pythia myös mahdollisesti joi sen vettä ennen kuin antoi vastauksen hänelle esitettyihin kysymyksiin. Luolasta kirkuva papitar on Pythia.

Kuningas on Persian suurkuningas Kserkses I(n. 519-465 eaa, hallitsi 486-465 eaa) joka hyökkäsi Kreikkaan vuonna 480 eaa. Herodotoksen mukaan hänen armeijansa oli niin lukuisa, että se olisi kirjaimellisesti juonut joet tyhjiksi. Ennen Persian voittoon päätynyttä Thermopylain taistelua spartalaiset kampasivat hiuksensa Herodotoksen mukaan, ja edelleen hänen mukaansa Persian armeijan jousimiesten ampumat nuolet olivat lukumäärältään niin monet että ne pimensivät Auringon taistelun aikana. 


#AEHousman #AlfredEdwardHousman #Housman Englanti #Englanti #EnglanninKirjallisuus #EnglanninRunous #EnglantilainenKirjallisuus #EnglantilainenRunous Kirjallisuus #Kirjallisuus #Käännöksiä Käännös #Käännös #Käännöslyriikka #Käännösruno #Käännösrunoja #Käännösrunot #Käännösrunous #Lyriikka #Runo #Runoja #Runokäännökset #Runokäännöksiä #Runokäännös #Runosuomennokset #Runosuomennoksia #Runosuomennos #Runot #Runous #Runoutta #Runosuomennokset Runosuomennokset #Saksa #SaksalainenKirjallisuus #SaksalainenRunous #SaksanKirjallisuus #SaksanRunous #Suomennoksia #Suomennoksia #Suomennos #Suomennos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti