William Butler Yeats(1865-1939)
Kauniita yleviä asioita: O'Learyn jalo pää;
isäni Abbeyn näyttämöllä, edessään raivoava
väkijoukko:
"Tämä Pyhimysten Maa," ja kun suosionosoitukset sammuivat,
"kipsipyhimysten", hänen kaunis ilkikurinen päänsä taapäin
paiskattuna.
Standish O'Grady kannatellen itseään pöytien välissä
puhuen juopuneelle väkijoukolle yleviä tolkuttomia sanoja;
Augusta Gregory istumassa korkeassa kultapronssipöydässään,
kahdeksaskymmenes talvensa lähestymässä: "Eilen hän uhka-
si henkeäni.
Kerroin hänelle että iltaisin kuudesta seitsemään istun tässä pöydässä,
kaihtimet ylös vedettyinä"; Maud Gonne Howthin asemalla
junaa odottamassa,
Pallas Athene tuossa suorassa selässä ja ylimielisessä päässä:
Kaikki olymposlaiset; asia koskaan kokematon uudelleen.
Beautiful Lofty Things, kirjoitettu todennäköisesti vuonna 1937, julkaistiin kokoelmassa New Poems(1938), ja on suomennettu kokoelmasta Last Poems(1940), sen sivulta 19.
John O'Leary(1830-1907) oli irlantilainen vallankumouksellinen ja toimittaja, poliittinen vanki 1865-71, johon Yeats tutustui tämän palattua maanpaosta vuonna 1885. O'Learyllä oli merkittävä vaikutus Yeatsiin.
Abbey Theatre, perustettu vuonna 1904 ja yhä toimiva, periytyi Yeatsin ja Augusta Gregoryn vuonna 1899 perustamasta Irish Literature Theatresta. Kun siitä tuli Abbey Theatre, molemmat olivat sen johtokunnassa. Siitä tuli myöhemmin Irlannin kansallisteatteri.
John B. Yeats(1839-1922), runoilijan isä, osallistui julkiseen keskusteluun Abbey Theatressa sen jälkeen, kun John M. Syngen(1871-1909) näytelmän The Playboy of the Western World ensiesitys tammikuussa vuonna 1907 oli johtanut mellakkaan. Isä Yeatsin lausuman mukaan Irlanti oli maa täynnä pyhimyksiksi puettuja syntisiä.
Standish O'Grady(1846-1928), aikansa johtaviin kuulunut irlantilainen historioitsija ja kirjailija, piti puheen Yeatsin ja näytelmäkirjailija Edward Martynin(1859-1923) kunniaksi pidetyillä illallisilla 1899. Hän oli niin juovuksissa, ettei pysynyt pystyssä tukeutumatta pöytiin, mutta hänen sanottiin pitäneen selkeän ja yleisöä innostaneen isäänmaallisen puheen, jossa hän korosti aseellisen vastarinnan merkitystä Irlannin vapauttamisessa, kehottaen maanomistajia kouluttamaan ja aseistamaan alustalaisiaan "marssimaan voittamaan tuon rappeutuneen maan", eli Englannin.
Augusta Gregory(1852-1932) oli angloirlantilainen aatelinen kirjailija, maanomistaja ja mesenaatti. Yeatsin mainitsema tapaus sattui ei talven edellä, vaan huhtikuussa vuonna 1922, jolloin Gregory oli seitsemänkymmenen. Joku hänen vuokraviljelijöistään, jolle Gregory ei ollut suostunut myymään maata, oli uhannut hänen henkeään Gregoryn tekemän päiväkirjamerkinnän mukaan, ja hän oli vastannut noilla sanoilla. Gregoryn vuoden 1770 paikkeilla rakennettu Coolen kartano myytiin hänen kuolemansa jälkeen, ja purettiin eri lähteiden mukaan joko vuonna 1941 tai vuonna 1942.
Maud Gonne(1867-1953) oli Yeatsin suuri rakkaus, aikanaan Irlannin kauneimmaksi naiseksi sanottu näyttelijä, poliitikko ja vallankumouksellinen. Howthin rautatieasema on Dublinin metropolialueen pohjoisosassa Howthin esikaupunkialueella.
#WBYeats #WilliamButlerYeats #Yeats Irlanti #Irlanti #IrlanninKirjallisuus #IrlanninRunous #IrlantilainenKirjallisuus #IrlantilainenRunous Kirjallisuus #Kirjallisuus Käännös #Käännös Käännöslyriikka #Käännöslyriikka Käännösruno #Käännösruno Käännösrunoja #Käännösrunoja Käännösrunous #Käännösrunous Lyriikka #Lyriikka Maailmankirjallisuus #Maailmankirjallisuus #Nobel #NobelinPalkinto #NobelinKirjallisuudenPalkinto Runo #Runo Runoja #Runoja Runokäännöksiä #Runokäännöksiä Runokäännös #Runokäännös Runosuomennos #Runosuomennos Runot #Runot Runous #Runous Runoutta #Runoutta Suomennoksia #Suomennoksia Suomennos #Suomennos
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti