sunnuntai 28. toukokuuta 2023

WENLOCK EDGELLÄ METSÄ ON AHDINGOSSA

A. E. Housman(1859-1936)

Wenlock Edgellä metsä on ahdingossa;
metsätaljansa Wrekin nakkaa;
puhuri, se pikkupuut kahtia taivuttaa,
ja tiheänä Severniin satavat lehdet.

Se puhalsi näin halki lehdon ja metsäisen jyrkänteen
kun Uricon-kaupunki seisoi:
Se on tuuli vanhan raivon,
mutta silloin se piiskasi metsää toista.

Silloin, se oli ennen omaa aikaani, roomalainen 
tuolla nousten kukkulaa tuijottaisi:
veri joka lämmittää englantilaista talonpoikaa,
ajatukset jotka häntä satuttavat, ne olivat siellä.

Siellä, kuin tuuli halki metsien riehumassa,
halki hänen puhuri elämän puhalsi voimakkaana;
puu ihmisen ei koskaan ollut rauhassa:
Silloin se oli roomalainen, nyt se olen minä.

Puhuri, se pikkupuut kahtia taivuttaa,
se puhaltaa niin lujaa, pian se on oleva poissa:
Tänään roomalainen ja ahdinkonsa
ovat tuhkaa Uriconin alla.

On Wenlock Edge the wood's in trouble, kirjoitettu loka-joulukuussa vuonna 1895, on suomennettu vuonna 1896 ilmestyneen kokoelman A Shropshire Lad vuoden 1917 painoksesta (New York: John Lane Company), sen sivuilta 45-46.

Wenlock Edge on 31 kilometriä pitkä, kapeahko kalkkikiviharjanne Shropshiren kreivikunnassa. Se alkaa juuri etelään itsenäisenä kohoavasta Wrekinin kukkulasta.

Wrekin on 407 metriä korkea kukkula Shropshiren kreivikunnassa, lounaaseen Telfordin kaupungista ja itään Shrewsburysta. Sen huipulla oli kelttiläisen Cornovii-heimon rautakautinen linnoitus, jonka roomalaiset valloittivat vuonna 47 jaa. Nykyään kukkulan huippu on lähes puuton, ja osa rinteistä kasvaa heinää ja pensaikkoa.

Uricon on Viroconium Cornoviorum, nykyään Wroxeterin kylä kaakkoon Shrewsburyn kaupungista Shropshiren kreivikunnassa, mutta aikanaan isohko roomalaiskautinen, Cornovii-heimon asuttama kaupunki. Heimon alkuperäinen keskus ennen roomalaisvalloitusta oli linnoitus Wrekinin kukkulalla. Sen tultua vallatuksi vuonna 47 jaa Viroconium perustettiin joskus vuoden 50 jälkeen. Anglosaksien edetessä kohti länttä Viroconium hylättiin brittien toimesta, todennäköisesti 7. vuosidan jälkipuoliskolla.


#AEHousman #AlfredEdwardHousman #Housman #Englanti #EnglanninKirjallisuus #EnglanninRunous #EnglantilainenKirjallisuus #EnglantilainenRunous #Kirjallisuus #Käännöksiä Käännös #Käännös Käännöslyriikka #Käännöslyriikka #Käännösruno #Käännösrunoja #Käännösrunot Käännösrunous #Käännösrunous Lyriikka #Lyriikka Lyriikkaa #Lyriikkaa Runo #Runo Runoja #Runoja #Runokäännökset #Runokäännöksiä #Runokäännös #Runosuomennokset #Runosuomennoksia #Runosuomennos Runosuomennos Runot #Runot Runous #Runous #Runoutta #Runosuomennokset Runosuomennokset Suomennoksia #Suomennoksia #Suomennos Suomennos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti