lauantai 30. tammikuuta 2021

UIMARIN LAULU

John Addington Symonds(1840-1893)

I.
   Nuori mies, alastomana, on yhtä hyvä näky kuin Monte Rosa. Voisin seisoa päivän katsoen häntä.
   Nähdä hänen kaartamassa sukellukseen, tai ilmestymässä vedestä pitkän uinnin jälkeen. Nähdä hänen kulkevan pitkin pengerrystä, heittäen ylös kätensä; kaste on pyyhkäisty ruoholta hänen jaloissaan, aamun auringonvalo viettää pitkin hänen kylkeään, leinikit nojautuvat tullakseen hänen koskettamikseen, kastanjan oksat taivuttavat lehvästöjään ja lumenvalkoisten kukkien käpyjä suojaamaan häntä.
   Hän kiitää halki nurmikon; hän kuivaa itsensä raikkaassa ilmassa; hänen toverinsa huutavat ja laulavat hänen ympärillään. Uimarit ja juoksijat aamunkoitossa ovat kauniita; varhaisessa auringonpaisteessa, rakkaiden puiden alla; sirottaen kastepisaroita koristekukista, paiskaten kultatomua leinikeistä medestä tuikkivine jalkoineen, valaisten käytävät lehmusten ja kastanjoiden jumalaisella ihmiselämällä.

II.
   Kävelin ohi Serpentinen järven tänä kesäaamuna. Sata kylpijää oli siellä. Westminsterin tornit, kaukaisuudessa, nukkuivat kuumassa harmaahöyryisessä aamunkoitossa.
    Nuori kovanaama kulki edestäni. Karkealta hän näytti roikkuvissa repaleisissa vaatteissa, työn ja monen päivän hien tahraamissa.
   Hän heitti rääsynsä sivuun. Alastomana hän seisoi siellä; kuin atleetti, kuin kreikkalainen sankari, kuin Herakles tai Hermes aamussa jalojen tekojen. Hänen varma ja eläväinen lihansa, valkoinen, täyteläinen, säihkyvä, hohti nurmikolla.
   Hitaasti hän liikkui halki nurmen. Hän käyskenteli veden puolelle. Hän taivutti suurenmoisen suoran vartalonsa heittäytymistä varten.
   Sitten kumarsin pääni. Tunnustin jumalan hänessä. Odotin reunalla kylpijää uudelleen ilmestymään. Palvelin häntä ajatuksillani kunnes hän oli uinut täytensä. Seurasin häntä nopeilla silmillä, kuin orja valtiastaan.
    Hän palasi; vedestä hän ylös nousi; hän seisahti reunalle; norot valuivat pitkin hänen kylkeään. Sitten, kuin nuoli, suoraan hän lensi; hän kiisi halki nurmen; hän teki valkoisuuden valon missä hän juoksi; nauru ja laulu seurasi hänen askeleitaan.
   Menin hänen mukanaan hengessä. Sieluni ei ollut vähemmän hehkuva kuin hänen ilonsa. Nainen työnsi kätensä hänen rintansa ympärille; nainen tunsi hänen sydämensä sykkivän; kastepisarat kuivuivat alla hänen otteensa; väreily nuorukaisen kutreilta kasteli hänen tukkansa.
   Mies pysyi; hän polvistui ruoholle; nopeasti hän otti takaisin vaatteensa. Kaunis kirkas jumala oli kätketty; sankari katosi.

The Song of the Swimmer, kirjoitettu 1867, julkaistiin ensimmäisen kerran 2016. Runo on suomennettu tähän Amber Regisin artikkelista The Memoirs of John Addington Symonds lehdessä The London Library Magazine, kevät 2017, numero 35. Artikkeli on sivuilla 12-15, ja runo itse on sivulla 14. Runon lopussa sanoilla "Mies" ja "Nainen" on korvattu alkuperäistekstin "He" ja "She" selkeyttämään sitä, kenestä on kysymys.

Monte Rosa on massiivi Penniinisillä Alpeilla Sveitsin ja Italian rajalla. Korkein huippu kohoaa 4634 metriin, kuuluisin on Matterhorn.

Serpentine-järvi on vuonna 1730 kaivettu tekojärvi Lontoon Hyde Parkin puistossa. Alkuperäistekstissä mainitaan vain Serpentine, olen lisännyt järven selkeyttämään tekstiä.


#JohnAddingtonSymonds #Kirjallisuus #Käännös #Käännösrunous #Lyriikka #Runo #Runokäännös #Runosuo,ennos #Runot #Runous #Suomennos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti