torstai 5. lokakuuta 2023

MINUN MADONNANI

Robert W. Service(1874-1958)

Kutsuin itselleni naisen kadulta,
   häpeämättömän, mutta, oi, niin kauniin!
Komensin häntä istumaan mallin istuimella
   ja maalasin hänet istumassa siinä.

Kätkin kaikki jäljet sydämensä epäpuhtaan;
   maalasin vauvan rinnalleen;
maalasin hänet kuten hän olisi voinut olla
   jos Pahin olisi ollut Paras.

Hän nauroi kuvalleni ja poistui.
   Sitten tuli, kera tietävän nyökkäyksen,
konossööri, ja kuulin hänen sanovan:
   "Tämä on Maria, Jumalan Äiti."

Joten maalasin sadekehän hänen hiustensa ympärille,
   ja myin hänet ja otin palkkioni.
Ja hän riippuu Pyhän Hilarionin kirkossa,
   jossa sinä ja kaikki voivat nähdä.

My Madonna on suomennettu kokoelmasta The Spell of the Yukon and Other Verses(1907), julkaistu samana vuonna myös nimellä Songs of a Sourdough.

Pyhä Hilarion tarkoittaa ehkä Poitiersin piispaa Pyhää Hilarionia(n. 310/315-367), virallista Katolisen kirkon opettajaa ja nunna Pyhän Abran(.342/343-360/361) isää, tai Arlesin Pyhää Hilarionia(n. 401-449), mahdollisesti samannimisten Gallian ja Rooman prefektien sukulaista, joka peri sukulaiseltaan, Pyhältä Honoratukselta(n. 350-429), kondiittorien suojeluspyhimykseltä, Arlesin piispanviran vuonna 429,  Vaikka tämä Hilarion kuoli luonnollisen kuoleman, häntä pidettiin myöhemmin marttyyrina. Kyseeseen voisi tulla myös sardinialainen paavi Hilarius, joka oli virassa 461-468. Näiden miesten mukaan nimetty kirkkoja on tusinoittain, mutta yksi kuuluisa oli Pariisin Pyhän Hilarionin kirkko, joka purettiin vuona 1807; maalaus, jota ei ole olemassa, voisi hyvinkin olla esillä kirkossa, jota ei enää ole.


#RobertWService #EnglanninKirjallisuus #EnglanninRunous #EnglantilainenKirjallisuus #EnglantilainenRunous #KanadanKirjallisuus #KanadanRunous #Käännös #Käännöslyriikka #Lyriikka #Runo #Runoja #Runokäännöksiä #Runokäännös #Runot #Runous #Runoutta #Skotlanti #SkotlanninKirjallisuus #SkotlanninRunous #SkotlantilainenKirjallisuus #SkotlantilainenRunous #Suomennoksia #Suomennos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti