lauantai 14. syyskuuta 2024

VANHIMMAT KOSKILLA

Ursula K. Le Guin(1929-2018)

1958 pato valmistui Columbia-joen suurten koskien alla Celilossa, missä tuhansien vuosien ajan oli ollut kaupunki, ja, kun lohi tuli jokea ylös kutemaan, kalastuspaikka ja tapaamispaikka väelle koko seudun alueelta.

Kuulin tämän tarinan.
He seisoivat koko päivän selkänsä käännettyinä.
He seisoivat siellä juuri joen yläpuolella
koko pitkän päivän selkänsä käännettyinä
sille mitä oli tapahtumassa.
Kuin kuoro muinaisissa tragedioissa,
eivät sankarit vaan vanhukset
jotka eivät näe taistelua,
uhrausta, murhaa,
he seisoivat ja kuuntelivat viestintuojaa,
ääntä joka kertoo tarinan.
Ääni jota he kuuntelivat
joka oli puhunut heidän koko elämänsä
ja kaikki elämät ennen heitä
kertomassa tarinaansa, heidän tarinaansa, Celilon
suuri ääni
tuli pienemmäksi, tuli vähäisemmäksi,
tuli hiljaisemmaksi,
koko päivän, kunnes
iltahämärässä
se oli ääneti.

He kääntyivät ympäri silloin.
He kääntyivät ja katsoivat hiljaisuuden tasaista järveä.

(The Elders at the Falls julkaistiin Stonetelling-verkkoilehdessä 2010.)

Yhdysvaltain armeijan insinöörijoukot rakensivat vuosina 1952-57 Dallesin padon ja vesivoimalaitoksen Columbia-joelle Celillon koskien kohdalle Oregonin osavaltion Wascon piirikunnassa. Leveimmillään 2662 metriä pitkä ja 35 metriä korkea pato otettiin käyttöön maaliskuun 10. päivänä vuonna 1957 ja hukutti neljässä ja puolessa tunnissa lohistaan tunnetut kosket, niiden kohdalla sijainneen alkuperäiskansojen asuinpaikan, ja kosket ohittaneen Celilon kanaalin muodostaessaan Celilon järven. Lohien määrä joessa on vähentynyt padon rakentamisen jälkeen, kun ennen sen rakentamista patoon kuuluvan kalaportaan väitettiin tekevän lohien ylösnousun niiden kutupaikoille helpommaksi.

2000 kilometriä pitkä Columbia-joki saa alkunsa Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Kalliovuorilla. Juoksunsa loppumatkan se muodostaa Yhdysvaltain Washingtonin ja Oregonin osavaltioiden välisen rajan. Se on virtaukseltaan Pohjois-Amerikan neljänneksi suurin joki ja ainoa, joka laskee Tyyneen valtamereen. Se on liikennöitävissä lastiproomuilla noin 740 kilometrin pituudelta.


#UrsulaKLeGuin #UrsulaKroeberLeGuin #Käännös Käännös #Käännöslyriikka #Käännösrunous Lyriikka #Lyriikka Runo #Runo #Runoja #Runokäännöksiä Runokäännöksiä #Runokäännös Runokäännös #Runosuomennos #Runot #Runous #Runoutta #Suomennos Suomennos #Yhdysvallat Yhdysvallat #YhdysvaltainKirjallisuus #YhdysvaltainRunous

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti