maanantai 9. syyskuuta 2024

TÄHTIKUVIOIMASSA

Ursula K. Le Guin(1929-2018)
                                                                  
Mieli vetää linjat tähtien väliin
jotka antavat Kotkan ja Joutsenen
lentää avarasti ja kirkkaasti ja kauas
pimeän yllä ennen aamunkoittoa.

Kahden yksinäisen mielen väliin
yhtä kaukaisina kuin Deneb Altairista,
rakkaus paiskaa kuvaamattoman linjan
joka naittaa tulen tuleen.

Constellating on suomennettu kokoelmasta Late in the Day: Poems 2010-2014(2016), sen sivulta 18.

"Tähtikuvioimassa" on hieman tökerö nimi suomennokselle, mutta suomenkieleä kunnioittavampi käännös, joka olisi mahdollinen Le Guinin Constellating-nimen perusteella "yhdistämässä",  taas ei toisi ilmi hänen sanaleikkiään. Toki runolle voisi antaa pitemmän ja selittävämmän nimen, tyyliin "Yhdistämässä tähtikuvioksi".

Deneb on sininen ylijättiläinen, A2-luokan tähti, Joutsenen tähtikuviossa ja sen kirkkain tähti, tunnettu myös nimellä Alfa Cygni. Se on vuosina 1989-93 toimineen, ja 100 000 tähden etäisyyden Maasta mitanneen, Euroopan avaruusjärjestön Hipparcos-satelliitin mittauksen mukaan vähintään 1500 valovuoden päässä Maasta. Aurinkoa 200 kertaa suurempi Deneb on tähtitaivaan yhdeksänneksitoista kirkkain tähti, +1.25 magnitudia, mitä näennäiseen kirkkauteen tulee. Sen absoluuttinen magnitudi, riippuen sen oikeasta etäisyydestä (joka voi olla jopa 3200 valovuotta), voisi olla ehkä noin -8.74. Vuonna 2013 laukaistulle ja jopa 1,5 miljardin tähden etäisyyden ja liikesuunnan määrittävälle Euroopan avaruusjärjestön Gaia-avaruusteleskoopille se on liian kirkas mitattavaksi.

Altair, Alfa Aquila, on Kotkan tähtikuvion kirkkain, A7V-luokan tähti 16,8 valovuoden päässä Maasta. Se on 1,7 kertaa Auringon kokoinen. Tähden nopea pyöriminen on litistänyt sen navat. Altair on ehkä jättämässä pääsarjan ja tulossa alijättiläiseksi, eli lähestymässä elinkaarensa loppua.


#UrsulaKLeGuin #UrsulaKroeberLeGuin #Käännös Käännös #Käännöslyriikka #Käännösrunous Lyriikka #Lyriikka Runo #Runo #Runoja #Runokäännöksiä Runokäännöksiä #Runokäännös Runokäännös #Runosuomennos #Runot #Runous #Runoutta #Suomennos Suomennos #Yhdysvallat Yhdysvallat #YhdysvaltainKirjallisuus #YhdysvaltainRunous

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti