sunnuntai 10. joulukuuta 2023

SATURNUKSEN ALLA

William Butler Yeats(1865-1939)

Älä koska tänä päivänä olen tullut synkäksi
kuvittele että jokin menetetty rakkaus,
ollen osa nuoruuttani, voi saada minut ikävöimään
ja täten menettämään lohdutuksen, jota mitkään sanat eivät voi kertoa,
minkä tulosi toi; vaikka myönnän menneeni
mahtavalle ratsastukselle, kannustettiin hevosteni kupeita:
Kautta lapsellisten muistojen vanhasta äreästä Pollexfenista,
ja Middletonista, jonka nimeä et kuullut koskaan,
ja punatukkaisesta Yeatsista jonka ulkomuoto, vaikka hän kuoli
ennen aikaani, vaikuttaa kuin eloisalta muistolta.
Kuuntelit tuota työmiestä
                                  joka oli palvellut minun väkeäni. Hän sanoi
valtakadulla, Sligon satamalaiturin lähellä -
ei, ei sanonut, vaan huusi sen - "Olet tullut uudestaan
ja varmasti kahdenkymmenen vuoden jälkeen oli aika tulla."
Ajattelen lapsen valaa vannottua turhaan
olla koskaan jättämättä tuota laaksoa jota esi-isänsä kodikseen kutsuivat.

Marraskuu 1919

Under Saturn julkaistiin ensi kertaa vuonna 1920 lehdessä ja sitten runokokoelmassa Michael Robartes and the Dancer(1921).

Antiikin mytologiassa roomalaisten Saturnus-jumalan, joka samaistettiin kreikkalaisten Kronokseen, valtakausi oli onnen ja runsauden kultakausi. Saturnuksen merkin alla syntyneiden katsottiin taas renessanssin astrologiassa olevan luovia ja nerokkaita, mutta alakuloisuuteen ja masennukseen taipuvaisia.

Menetetty rakkaus on oletettavasti Yeatsin suuri rakkaus Maud Gonne(1866-1953) ja runoilija puhuttelee runossa oletettavasti vaimoaan Georgie Hyde-Lees'iä(1892-1968), jonka kanssa hän meni naimisiin lokakuun 20. päivänä vuonna 1917.

William Pollexfen(1811-1892), Yeatsin äidinisä, oli naimisissa pikkuserkkunsa Elizabeth Pollexfenin(1798-1853) tyttären Elizabeth Middletonin(1819-1892) kanssa, jonka veli William Middleton(1820-1882) oli William Pollexfenin yhtiökumppani. Middleton voi tarkoittaa näiden Middletonien isää William Middletonia(1770-1832), joka oli merikapteeni ja väitetysti salakuljettaja. Punatukkainen Yeats on runoilijan isänisä, kirkkoherra William Butler Yeats(1806-1862).


#WBYeats #WilliamButlerYeats #Yeats Irlanti #Irlanti #IrlanninKirjallisuus #IrlanninRunous #IrlantilainenKirjallisuus #IrlantilainenRunous Kirjallisuus #Kirjallisuus Käännös #Käännös Käännöslyriikka #Käännöslyriikka Käännösruno #Käännösruno Käännösrunoja #Käännösrunoja Käännösrunous #Käännösrunous Lyriikka #Lyriikka Maailmankirjallisuus #Maailmankirjallisuus #Nobel #NobelinPalkinto #NobelinKirjallisuudenPalkinto Runo #Runo Runoja #Runoja Runokäännöksiä #Runokäännöksiä Runokäännös #Runokäännös Runosuomennos #Runosuomennos Runot #Runot Runous #Runous Runoutta #Runoutta Suomennoksia #Suomennoksia Suomennos #Suomennos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti