Keisari Julianus(331-363)
Kuka olet ja mistä, oi Dionysos?
Kautta aidon Bakkhoksen en tunnista sinua;
tunnen vain Zeuksen pojan.
Hän tuoksuu medeltä, mutta sinä vuohelta.
Totisesti oli heidän rypäleiden puutteensa syy
että keltit panivat sinut viljankorvista.
Joten meidän pitäisi kutsua sinua Demetriokseksi,
ei Dionysokseksi, vehnäsyntyinen, ei tulisyntyinen,
ohrajumala eikä riehakas jumala.
Suomennettu Wilmer Cave France Wrightin(1868-1951) englanninkielisestä käännöksestä On Wine Made From Barley teoksessa Julian III: Letters. Epigrams. Against the Galilaeans. Fragments(1923).
Flavius Claudius Julianus oli Rooman viimeinen pakanallinen keisari 361-363. Hän oli keisari Konstantinus I Suuren(272/283-306-337) veljenpoika, ja yksi harvoista tämän sukulaisista jotka selviytyivät Konstantinuksen poikien ja seuraajien Konstantinus II(316-337-340), Konstans I(320-337-350) ja Konstantius II(317-337-61) tämän kuoleman jälkeen suvun jäseniin kohdistamasta verilöylystä.
Vuonna 351 Konstantius II teki Julianuksen veljestä Galluksesta(326-354) aiotun seuraajansa ja kanssahallitsijansa caesarin arvonimellä ja naitti hänet sisarelleen Konstantinalle, mutta teloitutti hänet 354. Seuraavana vuonna hän teki viimeisestä miespuolisesta sukulaisestaan Julianuksesta, joka oli opiskelemassa Ateenassa, caesarin ja naittoi hänet sisarelleen Helenalle.
Julianus seurasi serkkuaan - jolta jäi vain postuumisti syntynyt tytär - keisarina 361 ja yritti lyhyellä hallituskaudella elvyttää ja turvata pakanajumalien palvonnan, mutta kuoli sotaretkellä Mesopotamiassa Sassanidi-valtakuntaa vastaan käydyssä taistelussa saamiinsa vammoihin.
Kristinuskon saavutettua täydellisen voiton pakanuudesta Julianus sai erittäin huonon jälkimaineen, ja häntä kutsutaan vieläkin yleisesti nimellä Julianus Luopio.
#Julianus #JulianusLuopio #Epigrammi #Epigrammit #Kirjallisuus #Käännös #Käännösruno #Käännösrunous #Lyriikka #Runo #Runoja #Runokäännöksiä #Runokäännös #Runot #Runous
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti