James Stephens(1880-1950)
Sitten hän nousi
ja käveli laaksossa
hienoissa vaatteissaan.
Jälkeen suuren tulen
suuren pakkasen
tulee seuraamus.
Turgesius menetettiin
kautta tyttären Maelsheachlinin,
kuninkaan.
Kautta Grainnen
pohjoisen korkeasta Ben Gulbainista,
Diarmuid menetettiin.
Ushnan voimakkaat pojat,
jotka eivät koskaan alistuneet,
he kaatuivat kautta Deirdren.
The Red Man's Wife on suomennettu kokoelmasta Reincarnations(1921).
Punainen mies eli Far darrig on leprekaunien tapainen julmista piloistaan tunnettu haltija, jolla on punainen lakki, mistä sen nimi juontuu.
Turgesius eli Thorkil tai Thorgest oli viikinkipäällikkö, joka toimi Irlannissa vuodesta 832 vuosiin 843-45 asti. Tarinan mukaan hän pyysi Irlannin myöhemmän ylikuninkaan Máel Sechnaill mac Máele Ruanaidin(k. 862) tyttären kättä, mutta tämä lähetti tyttärensä ja tämän seuraneitojen sijaan joukon naisiksi pukeutuneita parrattomia nuorukaisia salamurhaamaan hänet. Toisen version mukaan Màel Sechnaill vangitsi ja hukutti hänet.
Diarmuid Ua Duibhne oli irlantilaisen mytologian sankari, joka mentyään naimisiin ylikuninkaan tyttären Gráinnen kanssa joutui villisian raatelemaksi. Gráinnen aiempi sulhanen, ja Diarmuidin ystävä, päällikkö Fionn, omasi parannuksen lahjan, mutta viivytteli tahallaan auttamisyrityksissään ja Diarmuid kuoli. Heidän tarinansa kertova proosaeepos Tóruigheacht Dhiarmada agus Ghráinn sai nykyisen muotonsa 1500-luvulla.
Ushnan eli Usnechin kolme poikaa ovat henkilöitä eepoksessa Oidheadh Chloinne Uisneach, jossa yksi heistä, Noísi, menee naimisiin kauniin Deirdren kanssa, jonka kättä tavoitteli myös kuningas Conchobar mac Nessa, joka houkuttelee veljekset ansaan ja tappaa heidät. 700-800 -luvuilta alunperin periytyvän tarinan vanhemmassa, vuoden 1160 paikkeilta säilyneessä versiossa, Deirdre surmaa itsensä, jottei joutuisi Conchobarin käsiin. 1500-luvun versiossa hänestä tulee Conchobarin kumppani vuodeksi, jonka aikana hän ei koskaan hymyile, kunnes hän tekee itsemurhan.
#JamesStephens #Irlanti #IrlanninKirjallisuus #IrlanninRunous #Kirjallisuus #Käännösrunous #Lyriikka #Runo #Runoja #Runokäännös #Runot #Runous
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti