tiistai 9. huhtikuuta 2024

MEMNON KESKIYÖLLÄ

Clark Ashton Smith(1893-1961)

(Omistettu Albert M. Benderille)

Ajattelin hautojen raskauttamalla rannalla
seisovani, Egyptin ainoan, kuninkaallisen virran,
ja näin kuolemattoman Memnonin, valtaistuimella ylimpänä
hämärässä kuin tuon memfisläisen yön menneisyyden:
Kerros jälkeen kerroksen purppuraa hän piti,  
alla tähtien kantaman katoksen äärimmäisen -
kaiverretun hiljaisuudesta ja suunnattomasta unesta,
missä vedet virtasivat kuin uni ikuisesti.

Katso, pimeydessä, tiheänä vuosien tomusta,
kuinka monta haamumaista jumalaa ympärillä valtaistuimensa,
kera tungeksivien tuulten jotka olivat unohdettuja Mahteja,
seisoi, kunnes aamunkoitto palautti muinaisille korville
kauan pidätetyn ukkosen nimiensä.
Ja musiikki hiljeni jättiläismaiseen kiveen.

Memnon at Midnight julkaistiin kokoelmassa Ebony and Crystal(1922).

Albert Maurice Bender(1866-1941) oli irlantilaissyntyinen, saksanjuutalaiset sukujuuret omannut yhdysvaltalainen vakuutusmeklari ja mesenaatti, joka tuki San Franciscon ja sen lähiseudun taide-elämää Kaliforniassa.

Yhdennellätoista alkuperäistekstin "Fames" voisi tarkoittaa "kuuluisuuksia", mutta minulla on tämän suhteen epäilys; mutta en tosin keksi vakuuttavaa vaihtoehtoa. Roomalainen nälän ja nälkiintymisen jumala, niiden personifikaatio, Fames ei ole tällainen, mutta epäilen että jonkinlaisista vähäpätöisistä jumaluuksista ja hengistä on kyse. Olen kääntänyt siksi epämääräisesti "Mahteja".

Memnon oli kreikkalaisessa tarustossa Troijan sotaan osallistunut Etiopian kuningas, jonka nimi liitettiin 18. dynastian(1550-1305 eaa) kuninkaan Amenhotep III:n(1390-1353 eaa) kolossaalisiin patsaisiin hänen kuolintemppelissään Thebassa, nykyisessä Luxorissa. Ensimmäiseltä vuosisadalta eaa toisen vuosisadan lopulle jaa toisen patsaista väitettiin aamunkoitossa ääntelevän, "laulavan", maanjäristyksen vahingoitettua patsasta. Tämän "laulun" sanottiin päättyneen kun patsaalle maanjäristyksestä seuranneet vahingot korjattiin.


#ClarkAshtonSmith Kirjallisuus #Kirjallisuus #Käännös #Käännöslyriikka Käännösrunous #Käännösrunous Lyriikka #Lyriikka Runo #Runo #Runoja Runokäännös #Runokäännös #Runosuomennos Runot #Runot Runous #Runous #Runoutta #Suomennos #YhdysvaltainKirjallisuus #YhdysvaltainRunous

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti